Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


10. oldal (2011/3)

::Ugratás::

_dsc4753.jpgBe-ki ugrások: fejleszt téged és lovadat is

    Aki már picit is foglalkozott mélyebben az ugratással, az biztos hallott már az ún. be-ki ugrásokról. Ez egy olyan feladat, ami fejleszti a lovas ritmusérzékét és javít az ülésen is. Hasznos dolog ezt is gyakorolni, először csak két akadályon, később akár több egymást követő akadályon, vagyis egy egész soron. A melléklet videóban pontosan ez lesz látható, bár már kicsit extrémebb módon.
   Amellett, hogy nekünk - lovasoknak ez egy hasznos gyakorlat, fejleszti a lovat is. Az elalvósabb lovakat felébreszti, fejleszti az ő ritmusérzéküket is és mivel figyelmet kíván, a koncetrációs képességet is nagyban javítja. Menősebb lovak esetében viszont lehet, hogy kicsit nehézkes, mert az akadályok sorozata még inkább felpörgeti őket.

   carol-mailer-show-jumping-private-lesson--part-1-----emma---luca---improve-your-riding---your-horse-010_0001.jpgNos, miről is beszélünk, hogy néz ki a dolog? A be-ki ugrások legegyszerűbb formája két akadályból áll (pl. 2 X) melyek egymástól csak annyira vannak távol, hogy mikor a ló átugrotta az első akadályt, már rögtön következik a második és ugrani kell. Tehát: nincs közben egy plusz vágtaugrás sem. A távolság az egyes akadályok között a ló méretétől és az akadály fajtájától változó lehet, így a beállításhoz edző segítségét kell kérni..
   A gyakorlat elsőre talán ijesztőnek tűnik, akár a ló számára is, de hamar hozzászokhatunk mi is és lovunk is. Míg kezdetben célszerű csak 2db-os sorozatot megugrani, amik X-ek, később a sorozatba tett akadályok száma nőhet, változtatható a magasság is, és ha igazán jól megy már, akkor kengyel nélkül is ki lehet próbálni. Persze ehhez nem egy-két nap kell, jó néhányszor végig kell gyakorolni, mire nehezíthetünk.
   A be-ki ugrásokra lovagláskor figyeljünk a következőkre: kellemes, közepes tempóban lovagoljuk meg a sort, nem szabad belerohanni, mert akkor el fogjuk rontani a következő akadályt. Ne vágtassunk túl lassan, mert lendület nélkül, bár az első elemet megugrottuk, a következőknél már lendület hiányában rontunk. Rálovagláskor magabiztosan vágtassunk a sorra, a bizonytalan lovat támogassuk a csizmával, esetleg pálcával, nehogy megtorpanjon vagy kitérjen. Az egyes elemek között mindig hajtsuk előre a lovat, így nem fog elveszni a lendület. A kicsit menősebb lovat gondosan összeszedve vigyük a sorra, az egyes elemek között kontrolláljuk, ne hagyjuk elrohanni. Az ilyen lovakkal elég 1-2x megcsinálni a feladatot. A sor végeztélvel mindig vágtassunk tovább, ne álljon vissza aa ló rögtön ügetésbe.

   A következő videó egy angol ugróedzésen készült (forrás: www.yourhorse.co.uk), a videón látható feladat első fele a be-ki ugrásokkal kapcsolatos, a többi már kicsit más, így főként az első kb. 2-3 percet nézzétek, ez tartozik a cikkhez.. Érdemes megnézni hogyan lovagol a lovas, az edző milyen tanácsokkal látja el (angol nyelvű, de érthető általában).
   Az itt leírtakat és a videón látottakat edzővel próbáljátok ki, egyedül semmiképp sem, mert ennek is megvan a veszélye.

Írta: Dorina és Elló

Képek, videó forrása:
- www.yourhorse.co.uk

<<< előző

tovább >>>

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.