Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2. oldal (2011/1)

::Aktuális::

lo-tel-fagy.jpgLótartás télen: istállózás és mozgatás

   Most, mikor ezt a cikket írom, nagyon hideg van és bőséges hó... Azonban tél van, mi másra is számíthatnánk! Ilyenkor már egy fedeles nélkülis lovardában nem igazán tudunk lovagolni, sőt, biztos vagyok benne, hogy a legtöbb lótulajdonosban is felmerülnek a következő kérdések: Milyen körülmények között engedjem ki a karámba? Hogyan mozgassam le? Jó-e ha egész nap a bokszban áll?

Istállózás:
   Jó esetben van a lovardában a lovunknak egy tágas és nem huzatos boksza. A rideg tartásra később térek ki.re49pferdeboxjpg1_large.jpg Télen lovunk viszonylag sok időt tölt a bokszában. Sokan szinte alig engedik ki őket, míg megint mások csak estére hajták be a lovakat, néhány esetben még hóesésben is kinn vannak a lovak nappal.
   Én úgy gondolom, hogy nagyon hidegben, erős szélben, mély sárban, havazásban, esőben egyáltalán nincs helye a lónak kinn a karámban. Ha ilyen időjárási körülmények uralkodnak, sokkal jobban érzi kedvencünk magát a kellemes melegben. Ehhez csak néhány alapvető dolog kell: kellően mély alom, széna, amit rágcsálhat, önitató vagy napi többszöri itatás.
   A L O M : szalma vagy forgács, bőségesen legyen bealmolva, hogy a ló ne álljon egész nap a kemény talajon (főleg betonozott talajnál!) Almolásnál azt se felejtsük, hogy ha egész nap benn lesz a paci, akkor a szalma egy részét valószínüleg megeszegeti.
   S Z É N A : természetesen az lenne a legjobb, ha egész nap állna előtte széna, hogy ne unatkozzon, de ez a legtöbb lovardában nem feltétlenül így van. Mindenesetre az a legjobb, ha napi több alkalommal kap az állat valamilyen szálastakarmányt.
   I T A T Á S : Ha van önitató a bokszban megoldott a dolog. Ám még az önitatóval is lehet némi probléma. Ha nincs az istállóban keringető rendszer/ vagy egyéb megoldás nagy a valószínűsége annak, hogy az egész rendszer befagy és elromlanak az itatók. Ilyenkor el kell zárni a főcsapot télre, hogy ez ne következzen be. Tehát kilyukadunk az itatáshoz vödörből. Napi többször kell itatni és semmiképp sem jéghideg vízzel (kólika-veszély stb.).

Mozgatás:tel-lo-ho.jpg
   Tekintve, hogy a ló egy nagy mozgásigényű állat, erről sem szabad megfeletkezni. Pár nap bokszfogság után a lovak hatalmas örömmel mennek ki a karámba, ugrándoznak, bakolnak. Ez is bizonyíték arra, mennyire kell a lovaknak a mozgás. De ha rossz az idő hogyan tegyük meg?
   Ha a karámok talaja engedi és nem esik semmiféle csapadék, töltsön az állat legalább néhány órát kinn. A következő talajviszonyokban nem ajánlott a karámozás: mély sár, jég, fagyott és nagyon göröngyös talaj. Azt, hogy mennyit lehet kinn lovunk, a hőmérséklet befolyásolja. Csontig hatoló hidegben nyilván nem lesz kinn reggeltől estig.
   Télen a karámok füve legelésre egyáltalán nem alkalmas, erre semmilyen lótartó se alapozzék! Szénát vagy más szálastakarmányt kell a karámba vinni.
   Biztos, hogy a lovaglás fontos tényező a lovasnak is. Vagy legalábbis a nagyon elhivatott lovasnak. Lovaglásnál is hasonló körülményeket kell figyelembe venni, mint a karámozásnál: talajminőség, időjárás.
   T A L A J : untitled-2.jpgátfagyott, kemény talajon nem lovagolunk, maximum lépésben. Ez azért fontos, mert a ló lába könnyedén megsérül az ilyen talajokon (ezért nem szabad betonon vágtázni sem például). Rendszerint a homokos lovaglópályák válnak ilyenekké. Egy füves lovaglópálya nagy előny lehet: jobban felszívódik a víz, nem fagy át annyira. A kissé átfagyott talaj még alkalmas egy kis ügetőmunkára, vágtára már kevéssé.
   A sáros talaj szintén nem túl jó, mert vonzza a baleseteket (elcsúszás, láb meghúzása stb.), de sokan mégis lovagolnak rajta. Lovas döntése a dolog, szerintem a helyzet attól is függ, hogy hogy van patkolva a ló, van-e a patkóba sarok illetve mennyire kell az adott ló lábára vigyázni (gyenge lábak stb.). Kissé sáros talajon ügetőmunkáig még el lehet menni, de oda kell figyelni.
   A hóban való lovaglás véleményem szerint megossza a lovasokat. Vannak akik úgy tartják, minden további nélkül lehet ilyenkor lovagolni, mások szerint egyáltalán nem szabad. Nos az igazság a kettő között van. Tapadós, olvadó hóban általában nem lehet lovagolni, mert csúszik és beleragad a megpatkolt lólábakba (kivétel lehet: hókivető). Fagyott hóban általában ügetésig, pici vágtáig el lehet menni, mert az ilyen hó nem tapad és csúszik, porszerű.
   I D Ő J Á R Á S : Nagyobb esőben és hóban ne lovagoljunk, hideg van, a ló is és mi is hamar megfázhatunk. Erős szélben szintén nem tanácsos (a ló ijedősebb).

Téli szőr vs. nyírás:
   A hobbilovak és a télen nem versenyeztetett illetve nagyon igénybevett lovakat nem kell megnyírni, hagyjuk csak nőni a szőrét. A téli szőrt gondosan kell ápolni, a  hiedelmekkel ellentétben a csutakolástól nem fog ritkulni (több éves tapasztalattal mondom ezt!).
   Sokat igénybevett lovat ajánlott megnyírni, hogy ne izzadjon meg (pl. versenyló, munkaló), de ez esetben kell beszerezni többféle lótakarót. A nem nyírt lovaknak nincs szüksége takaróra, csak ha huzatos a bokszuk, nagyon hideg az istálló, vagy ponyvás lószállítóban szállítjuk őket.

Rideg tartás:
   Nem minden ló tartható ridegen, pónikat szoktak leginkább. Rideg tartásnál fontos egy masszív, szélvédett beálló megléte, szénázás napi többször. Szükséges továbbá: vastag lótakaró, akár több is tartaléknak.
   A ridegben tartott lovaknak a lábát kell leginkább ápolni, mert előfordul, hogy sokat áll sárban. Természetesen a szőrzetet is meg kell tisztítani!

Írta: Dorina :-)

Képek forrásai:
- www.toffi-images.de
- www.poniklub.hu
- www.haziallatmagazin.hu

<<< előző 

tovább >>>

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

re:

(Dorina, szerkesztő, 2011.01.05 20:48)

igen, ez a rideg tartás egyik formája

dri@mailbox.hu

(ninom, 2011.01.02 15:53)

ahova járok lovagolni ott még az arab meg az arab félvér is kint van egész nap csak este kötik öket ki egy fedett három oldalu állásba.

re:

(Dorina, szerkesztő, 2011.01.02 11:23)

A trágyakört sokan használják.
Előnyök:
- lehet rossz időben lovagolni
- biztonságos a ló lábainak
- le tudod valamennyire mozgatni a lovat
Hátrányok:
- nagyon sokáig tart eltakarítani tavasszal
- csak körbe-körbe lehet menni

További kiegészítés:
Egész nap bokszban álló lovat nem kell teljes abrakadaggal etetni (fél adag elég), ki kell kaparni napi 1x legalább a patáit és így elkerülhető mindeféle baj, mozgatni kell a lovat (kis séta kinn stb.).

arizona_cavalli@citromail.hu

(Molnár Ági, 2011.01.01 22:14)

Mi télen is mindig lovagolunk, jártatunk évek óta. A lovardában a fagyott, csúszós, göröngyös talajra vastagon szórunk szalmás trágyát körbe, ez a trágyakör nem fagy meg és nem csúszik, ezen lehet körbe lovagolni vagy futószárazni. A boxfogságra ítélt, jól etetett ló patairha-gyulladást, vagy az első nagyobb futás után ünnepi betegséget kaphat.