Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


3. oldal (2011/1)

::Idomítás::

Az idomító edzések felépítése - I. rész

   jgtas0009marion_engelen1_large.jpgNemcsak a díjlovasok számára fontos a rendszeres és jól felépített idomító edzés, hanem gyakorlatilag minden lónak szüksége lenne rá. Miért is? Az idomító edzések során a lovakat egy előre meghatározott szisztéma szerint tornáztatjuk, az edzés végére minden izmát és izomcsoportját megmozgatjuk.
   Azon kívül, hogy egy ilyen edzésen átismételhetjük az alap dolgokat, illetve taníthatunk újakat is, hosszabb távon a ló egészségének szempontjából nagyon is kedvezőek ezek az edzések. 

I rész: A bemelegítés fontosságatraining1.jpg
   Az első részben a bemelegítésről lesz szó, hiszen ha jól melegíted be lovadat, akkor a munka többi részében eredményes lesz, ha rosszul csinálod, akkor merev marad egész edzésen.
   Hogyan is fogjunk hozzá? Mindenekelőtt tervezzük meg az aznapi edzést. Mit szeretnénk gyakorolni? Min legyen a hangsúly? Hogy képzeltük el? Az edzést a ló tudása alapján gondoljuk ki, és ne állítsuk az állatot számára megoldhatatlan dolgok elé. Egyszerre csak egy új feladatot gyakoroltassunk majd.
   Ha megvan a terv, fel is ülhetünk lovunkra és megkezdhetjük a bemelegítést. Én hat részre osztom az edzéseimet, úgynevezett blokkokra. Mindegyik blokk 10-10 perces így a végén hatvan percet kapunk, tehát egy órát dolgoztam a lovammal. Természetesen a 6x10 percből csak 4 blokk az intenzív idomítómunka, illetve mindegyik blokk közé lépésszünet van beiktatva. A következőképpen néz ki a dolog:
 
  • 1.blokk: 10 perc lépés hosszú száron
  • 2. blokk: ügetésben bemelegítő, elengedtető gyakorlatok
  • lépés hosszú száron
  • 3.blokk: ügetésben a tudásszintnek megfelelő gyakorlatok, feladatok
  • lépés hosszú száron
  • 4. blokk: vágtamunka, vágtás átmenetek, gyakorlatok vágtában
  • lépés hosszú száron
  • 5. blokk: ügetőmunka a tudásszintnek megfelelően, feladatok
  • 6. blokk: hosszú száron lesétáltatás
 
   Most nézzük meg az első és a második blokkot, hiszen ezek a bemelegítő részek:
10 perc lépés hosszú száron:
   Nagyon fontos, hogy lovunk kellőképp bemelegedjen, felkészüljön a munkára. A besétáltatást sosem szabad félvállról venni, nagyon fontos ez a bemelegítés. Egy futó sem áll a rajthoz bemelegítés nélkül…
   Ugyanígy van ez a lovakkal is. A lábaiknak be kell melegednie ahhoz, hogy bírják az edzést. Ha valaki rendszeresen bemelegítés nélkül kezd el lovával dolgozni, nagy valószínűséggel hamar tönkremegy majd lova lába.
   Szintén fontos és nem elfeledendő, hogy itt még nincs összeszedve a ló, szabadon, hosszú száron lépünk vele.
   Bár más egy olyan lóra felülni, ami egész nap a bokszban állt (ebben az esetben sokkal merevebbek a lábai) vagy egy olyanra ami a karámban legelészett (itt sokkal kevésbé merevek a lábak), mégis javaslatom azt, hogy mindkét lónál tartsuk meg a 10 perces sétát.
 
Ügetésben bemelegítő, elengedtető gyakorlatok lovaglása:lovarda_kis-nagykor.png
   Megvagyunk a besétáltatással, jöhet az ügetés! Milyen gyakorlatokat lovagoljunk? Természetesen olyanokat, amiktől lovunk elengedett lesz, de arra is figyelnünk kell, hogy most még nem szabad a nehezebbeket lovagolni. Arra ott van a harmadik blokk.
   De mikor elengedett a lovam? Talán nincs ezzel mindenki tisztában, ezért is említeném. Az elengedett ló szívesen megy előre, járása szép (nem merev, rohanós, totyogós), fülei előre hátra játszanak, ahogy figyel előre, illetve a lovasára s annak segítségére, farka az ügetés ütemére jobbra-balra leng (kicsit).
   Jól lovagolt lovak esetében ez az állapot hamar elérhető és meg is tartható, csupán három dologra kell ügyelni: lovas ülése, a lovas kezének helyzete, elengedtető feladatok lovaglása.
   Én nem mindig ugyanolyan feladattal érem el az elengedettséget. Hatásos és bemelegítésnek nagyon jó feladat a lovardai alakzatok lovaglása, mint például: átlóváltás, féllovarda, középből, fél-átlóváltás, átváltás a sarokból, három ívű kígyóvonalak stb. De ugyanilyen hasznos, ha sok hajlítást lovagolunk: nagykör, kiskör, kígyóvonal egy és két ívben, 8-as, 8-as féllovardában, körben válts stb.
   Ezen kívül a felvételek lovaglásával is elérhető az elengedettség: lépés-ügetés-lépés, lépés-ügetés-lépés-állj-lépés-ügetés, ügetés-állj-ügetés és közbeiktathatunk, ha lovunk tudja hátraléptetéseket, eleje- és hátulja körüli fordulatok, de ezeket csak a blokk végén célszerű.imagescax9zf6f.jpg
   Azt ajánlom, próbáljátok ki a három szisztéma közül mindegyiket és nézzétek meg lovatok melyiktől lesz leghamarabb elengedett. Esetleg kombinálhatók is a feladatok.
 
A feladatok lovaglásánál alapvető szabály: könnyű ügessünk, hiszen rögtön az edzés elején nem jó lovunknak, ha tanügetésben beleülünk a hátukba. Amíg lovunk nem elengedett, nincs tanügetés!
Törekedjünk arra, hogy lovunk leengedjen, támaszkodjon. Természetesen nem várhatunk el fotókon látott gyönyörű ívelt nyakat, de a támaszkodás meglétét igen. Kezünkben a szár összeszedve, középhosszan helyezkedjen el, ne nagyon lötyögjön, de össze se legyen húzva a nyaka. Kezünk a nyakán nyugszik, felkínálja a lefelé és előre történő támaszkodást.
   A második blokk végén váltsunk lépésre és rágassuk ki a szárakat a kezünkből, hagyjuk a lovat kicsit hosszú száron lépni.
 
   Reméljük, a cikk elnyerte tetszéseteket és kedvet csináltunk az idomításhoz. A következő részben a 2.- és 3. blokkról írunk, vagyis a munka fő részéről, olvassátok el azt is!
 
Írta: Elló, Dorina
Képek forrásai:
 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.