Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


4. oldal (2011/1)

::Lótartás::

 

Az ideális bértartás: én ilyennek képzelem

   Mint bevezetőmből már láthattátok, én olyan lótulajdonos vagyok, aki maga nem lovagol (csak fizet és segít), de már van némi tapasztalata a bértartás és a lovardatulajdonosok tekintetében. Ezt arra alapozom, hogy már jó néhány lovardában, lovas tanyán, lovas farmon stb. megfordultunk és eddig három helyen tartottuk a lovunkat a négy év alatt. 

fac_stable_interior.gifHogy milyennek is képzelem az ideális bértartást?

   Először is, nézzük a gazdát vagyis a lovarda tulajdonosát, mert szerintem az ő személye a legfontosabb a feltételek közül, ugyanis tőle függ minden. Nem feltétlenül kell lovasembernek lennie, de az jó, ha tud lovagolni és mindenképpen szeresse a lovakat és értsen hozzájuk. Legyen képzett ember, legyen valami fogalma az állattartásról, a takarmányozásról, legyen jó kapcsolata a kováccsal, az állatorvossal, a helyi közösséggel és önkormányzattahorsefield.jpgl ill. helyi vezetőkkel. A jó kapcsolatok pótolhatják a finaszírozási ügyeket is. Úgy értem, nem olyan nagy baj, ha nem gazdag az illető, csak tudja azt, hogy hová, kihez kell fordulnia segítségért. Sokszor a pénzes lovarda tulajdonos, nem tud olyan eredményeket felmutatni, mint a szegényebb, de jó humorú, tanult, modern menedzser típus. Pl., aki tudja, hogy nemcsak a lovaknak, de a bértartóknak is jól kell érezniük magukat és ez magában foglalja a lovaglókat és a kísérőiket.
   Hogy miért nem képes a gazdag lovardás eredményes lenni? Szerintem azért, mert sokan nem kedvelik. Nem kedvelik a bértartók, a szomszédok, a konkurrencia és nem tud kapcsolatot teremteni a helyi vezetőkkel ill. sportegyesületekkel.

 cl_6_large.jpg  Másodszor, nézzük a lovak fizikai tartását a lovardában. Természetesen ez a lovardás személyéből az előzőekből következik. Nos, most elsorolom, hogy szerintem mik szükségesek: Legyen egy  füves és egy homokos pálya, hogy télen is lehessen lovagolni. Legyen karám a lovaknak, vagy egy nagy, vagy osztott , ez nézőpont kérdése. Legyenek boxok, etetővel, itatóval, pucoló hely, fedett széna-szalma tároló, logisztikai eszközök, pl. lószállító, takarmányszállító. Nagyon fontos a hozzáértő lovász, akinek van mobiltelefonja az elérhetőség miatt. Legyen a vendégek számára melegedő hely és mosdó, valamint néhány pad és asztal, ha nyáron kint szeretnének ülni és nézni az edzéseket. És persze, legyen egy nyerges helyiség, ahová a lovasok a felszerelésüket elhelyezhetik. Most más nem jut eszembe, de ha hozzászóltok a cikkhez, nagyon szívesen kibővítem a témát.

Írta: Valcsi

Képek forrásai:
- www.gotpetspnline.com
- www.tipperarylivery.com
- www.whitegatestables.co.uk
- www.lorringolf.comgotpetsonline.com

<<< előző

tovább >>>

 

 

connemara-pony-0014.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.