Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


4. oldal (2011/2)

::Kezdőknek::

A lovardai alakzatok és néhány alap dolog

 

Lovardai alakzatok
 
ÁTLÓVÁLTÁS:

untitled-1.jpg

Ez egy nagyon egyszerű és sokszor használt alakzat. Mint a képen is láthatod, ilyenkor kezet váltunk a lóval, vagyis átmegyünk a másik oldalra. Kivitelezés: példa szerint egy átlót lovagolunk betűtől betűig (a példában M-K-ig). Az átló közepén átülünk másik lábra ha ügetésben haladunk, ha vágtázunk áttesszük a lovat másik lábra (haladók lovagolnak vágtában átlóváltást).

FÉLLOVARDA:

untitled-2.jpg

Ezzel az alakzattal is kezet váltunk. A pálya hosszú falának közepén (pl.B) befordulunk majd a vele szemben lévő betűhöz érve (pl. E) átmegyünk a másik kézre. A féllovarda közepén átülünk a másik lábra ha ügetünk, áttesszük másik lábra a lovat ha vágtatunk (vágtában csak haladóknak).
 
KÖZÉPBŐL:

untitled-3.jpg

Ez ugyanolyan, mint a féllovarda, annyi a különbség, hogy itt a rövid fal közepén fordulunk be majd fordulunk át a másik kézre. Mivel ezzel is kezet váltunk, a középből felénél átülünk a másik lábra, ha ügetünk, áttessuük a lovat másik lábra, ha vágtatunk (vágtát szintén csak haladóknak).
 
NAGYKÖR (20 m átmérő):

untitled-4.jpg

A nagykör egy szép, szabályos kör alakú alakzat, aminek a kivitelezése figyelmet kíván. Nagykörnél nem váltunk kezet. Nagykört A vagy C ponttól kezdhetjük. Példában A-tól kezdtük. Kivitelezés: a példa szerint. Figyelünk a szabályos kör formára.
 
KISKÖR:

untitled-5.jpg

A kiskör egy kb. 8-10 m átmérőjű szabályos kör a négy sarok közül valamelyikben. Kivitelezése közben ügyelni kell arra, hogy ne legyen túl pici a kör, mert az nem tesz jót a ló lábának.

KÖRBEN VÁLTS:

untitled-6.jpg

Ha már érted, hogy hogyan csinálj nagykört ez is menni fog. A körben válts egy kézváltó feladat, tehát át kell majd ülni a közepén, ha ügetsz. Kivitelezés: elkezdjük lovagolni a nagykört, eljutunk a lovarda közepéig (X), ott befordulunk és egy S vonalat írunk le, majd a másik kézen folytatjuk a nagykört.
 
EGYÍVŰ KÍGYÓVONAL:

untitled-7.jpg

Egy egyszerű kis ív a hosszú falon. Kb. 3-5 m-t kell belovagolni a járásról aztán vissza.
 
KÉTÍVŰ KÍGYÓVONAL:

untitled-8.jpg

Ugyanúgy a hosszú falon, csak kettő ívet lovagolunk.
 
HÁROMÍVŰ KÍGYÓVONAL:

untitled-9.jpg

A képen látható módon. Ügyelni kell az ívességre.
 

Fogalmak, amiket hallasz edzésen

Könnyű ügetés: általában így szoktunk ügetni edzésen. A lényege annyi, hogy ahogy a ló üget előre, te minden második ütemre felállsz a nyeregben, ezzel elkerülve a rázkódást. Hamar rá lehet érezni az ütemekre, meg lehet tanulni mikor kell felemelkedni, ami nehezebb, arra ráérezni, hogy mikor ügetsz jól, azaz a külső lábon.

Külső lábra ügetés: biztos hallottad már könnyű ügetés közben: „Rossz lábon ügetsz!” „Ülj át a külső lábra!” stb. Mit is értünk ez alatt? Azt már tudod, hogy könnyű ügetésben fel és le kell emelkedned. Azt is tudnod kell, hogy nem mindegy melyik lábra emelkedsz fel: az a helyes, ha akkor állsz fel, mikor a ló éppen előre lép a külső első lábával. Ezt láthatod is, ha ügetés közben lenézel a ló vállaira. Mikor elkezdesz könnyű ügetni, nézd meg lovad külső vállát és figyeld meg, akkor állsz-e fel, mikor az előrelép? Ha igen, akkor minden rendben, ha nem, akkor át kell ülnöd a helyes lábra. Hogyan? Ülj le két ütemet tanügetésbe, majd kezdj el ismét könnyű ügetni. Ha most lenézel a ló külső vállára látni fogod, hogy akkor emelkedsz fel, mikor azzal előrelép. Gyakori hiba átülés közben, hogy a lovas vagy túl sokáig marad leülve és emiatt nem ül át másik lábra, vagy csak egy pillanatot ül le. Egyik sem jó. Az átülés akkor fog sikerülni, ha annyi időre ülsz le, hogy csak egy rázást érzel, aztán már kezdesz is újra könnyű ügetni. Elsőre bonyolultnak tűnik, de ha ráérzel menni fog. De mi ennek az értelme? A jó lábra ügetést azért fontos, mert így van a ló egyensúlyban.
 
Tanügetés: ezt nagyon sok lovas nem szereti, mert nagyon rázkódósnak érzik, de így is kell tudni lovagolni. Igazából nem egy bonyolult dolog: ülj le és próbáld felvenni a ló mozgását.
 
Kétpontos ügetés: nem tűnik nehéznek, de azért fárasztó. Ha ezt az utasítást kapod, állj fel a nyeregben, csúsztasd előrébb a kezed és tedd le a ló nyakára. Ilyenkor teljesen tehermentesíted a ló hátát. Járóiskolázás és ugratás közben használjuk, így mindenképp meg kell tanulnod.

Írta: Elló és Dorina

<<< előző

tovább >>>

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.