Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


4. oldal (2011/3)

::Idomítás::

 
clairehalfhalt.jpgTegyük finommá és gyorsan reagálóvá lovunkat
 
   Valószínűleg mindenki olyan lóról álmodik, amely folyton figyel lovasa segítségeire, azonnal reagál a jelzésekre és nagyon finom, nincs szükség erős szárhúzásokra, hogy megálljon, és nem kell erőteljesen hajtani a csizmával.
   Sok munkával és jó képzéssel ezek a dolgok elérhetőek, csupán türelemmel, következetességgel és precízen kell lovagolni és képezni a lovat. Ebben a cikkben arról lesz szó, hogy hogyan tehetjük lovunkat finomabbá és gyorsabban reagálóvá. Természetesen nincs két egyforma ló, néha ezek a trükkök nem válnak be túlságosan, mert esetleg a lovunk természetéből adódóan lassabban reagál, nehézkesebb ló, azonban ezekkel a módszerekkel valamit mindenképp lehet javítani a lovak többségén.
 
Mindenek előtt a felszerelések
   Zabla: sajnos gyakori, hogy egy keményebb szájú vagy menősebb lóra problémamegoldás helyett erősebb zablát tesznek. Ezt ideje elfelejteni, bonyolultabb zabla csak indokolt esetekben edző felügyelete mellett alkalmazható. Egy jól beállított csikózabla és rendesen felszerelt kantár (orrszíjjal és kis orrzóval) sokszor többet ér!
   Sarkantyú: az is bevett szokás, hogy sok lovas a lassabban reagáló, lustább lovat sarkantyúval lovagolja, holott magáról a sarkantyúhasználatról nem sokat tud. Ennél az esetnél is ugyanazt tanácsolom: csak az lovagoljon sarkantyúval, aki megtanulta használni és biztos benne, hogy lovának szüksége van rá.
   Pálca: számomra a lovaglópálca elengedhetetlen egy edzésen, hiszen az előrehajtó segítségeket támogatja. A cél nem a ló állandó ütögetése, verése, sokszor elég egy kis legyintés vagy egy picit hozzáérni a lóhoz vele. Ha úgy gondoljuk, hogy lovunk tart a pálcától, eleinte rövidebbel lovagoljunk és ügyeljünk, hogy azt is helyesen tartsuk, később akár hosszabbra is válthatunk, mert ha mindig nálunk van a pálca, a ló hozzá fog szokni, nem lesz feszült miatta, ám tiszteli és előrehajtó segítség kiegészítésére alkalmazható lesz a pálca.
 
Egyébiránt további felszerelésről most nem ejtek szót, de ha kérdés merülne fel írjatok egy kommentet.
 
step.jpgFelvételek lovaglása – jármódok váltogatása sokféleképpen
   Talán már valamelyik előző cikkemben említettem, hogy a felvételek lovaglása nagyon fontos és érdemes minél többet gyakorolgatni. Sok jótékony hatása mellett a lovat gyorsabban reagálóvá, figyelmesebbé teszik a felvételek lovaglása, így mindenkinek csak ajánlani tudom. Egy pörgős és élénk lovat le lehet vele nyugtatni és jobban oda fog figyelni lovasára, míg egy lassabban reagáló lovat „fel lehet vele ébreszteni”.
   Nézzük, hogyan is járjunk el, mikor alkalmazhatjuk! Én többnyire a bemelegítésbe (vágta előtti rész) már teszek felvételeket, melyek eleinte a következőek:
 
Ügetés – lépés – ügetés átmenetek mindkét kézen. A felvételeknek tisztáknak és nem túl hirteleneknek kell lenniük. Tehát: felvétel előtt leülünk tanügetésbe, combunkkal rázárunk a ló oldalára és amennyire kell meghúzzuk a szárakat. A ló lépésre vált, mi pedig követve derekunkkal a mozgását egy közepes lépéstempóban (ú.n. középlépés) összeszedett szárakkal lovagoljuk lovunkat néhány méteren / egy rövidfalon. Ezt követően újra elindulunk ügetésbe, majd néhányszor ismételhetjük a gyakorlatot mindkét kézen.
 
Ügetés – lépés – állj – lépés – ügetés átmeneteket is lovagoljunk. A dolog teljesen úgy néz ki mint az előbb, annyi különbséggel, hogy ennél már teljes felvételt csinálunk, vagyis teljesen megállítjuk lovunkat. A megállítás ilyen legyen: miután lépésbe vettük fel a lovat léptessük jó néhány métert, majd a combbal a ló oldalára zárva illetve a szárat meghúzva megállítjuk a lovat. Eleinte nem biztos, hogy szépen fog megállni lovunk, de kezdetben elégedjünk meg annyival, hogy megállt, később kell finomítani. Miután legalább 7-10 mp-et álltunk újra lépésbe indítjuk el a lovat, kicsivel később pedig ügetésre váltunk. Ezt a felvételsort is ismételgetjük párszor mindkét kézen.
 
Ügetés – állj – ügetés átmenetek lovaglása okozhat némi fejtörést. Általánosan a lovak fele nehezen áll meg, de jól indul el (=élénk ló), vagy könnyen megáll, viszont nehezen indul el (lustább ló). Ezt a gyakorlatot akkor célszerű végezni, ha már az előző kettő jól megy. Az ügetésből való állj felvimg_1354.jpgételt jól elő kell készíteni, fokozatosan kell végrehajtani: leülünk tanügetésbe, combbal rázárunk a lóra, a szárat meghúzzuk és megállítjuk lovunkat. Miután megállt, 7-10 mp-en keresztül álljunk, majd egy határozott csizmával (nagy belerúgás helyett, jobb kivitelezés a határozott és hosszabb ideig tartó megbökés vagy több kis bökés) indítsuk meg az állatot ügetésbe. A gyakorlatsort néhányszor ismételjük meg mindkét kézen.
 
   Ezek tehát a leg alapvetőbb felvételek, de sokszor még ezek sem olyan egyszerűek, mint itt olvasva hinnénk. Gyakoroljuk sokat őket, mert nagyon jók. A sok felvétellel figyelmesebbé tehetjük a lovunkat, sokkal inkább fog ránk figyelni, mint a környezetére és készségesebben reagál idővel.
   Felvételeket, jármódváltásokat vágtában is lehet lovagolni, itt is vannak nagyon egyszerűek és bonyolultak, ezek közül is említek párat.
 
Ügetés – vágta – ügetés átmenetek lovaglása szintén nagyon hasznos, párszor csináljuk meg mindkét kézen. Így érdemes végrehajtani: beugratjuk a helyes lábra lovunkat vágtába, majd kb. fél kör vágta után felvesszük ügetésbe és továbblovagoljuk ügetésben néhány méteren keresztül / egy rövidfalnyit aztán újra vágtába ugratjuk. Ismételgessük 2-3x aztán elég is, mehet a másik kézen majd ha itt is megcsináltuk ügetésbe vesszük fel a lovat. Intenzív feladat, a sok beugratás felébreszti a lovunkat és emellett a helyes vágtabeugratást is gyakorolhatjuk.
 
Lépés – vágta – lépés átmeneteket is jó dolog lovagolni, de hogy jól végre tudjuk hajtani, kell egy kis gyakorlat a lovastól és képzettség a ló részéről. Csak akkor próbáljuk ki, ha már az előző feladatsor szépen megy. Kivitelezés: léptessük a lovat középlépésben, közben pedig készítsük elő a beugratást kis csizmasegítségekkel. Én például úgy szoktam előkészíteni, hogy kicsit húzkodom a csizmát az oldalánál, erre pedig a lovam tudja, hogy ezt lépésből vágta előtt szoktam csinálni és már készül is, hogy amikor kérem, beugorjon. Miután előkészítettük a lovat megadjuk a vágtasegítséget, a ló beugrik vágtába. Vágtázzunk kicsit vele, majd egy határozott felvétellel (szár, derék, comb közreműködihorse_riding_lesson.jpgk) vegyük fel lépésbe újra. Célszerű a felvételt menősebb, nehezebben megálló lónál kanyar előtt végezni. Ez a feladat nagyon jó az ugrásváltás előkészítéséhez és az egyszerű ugrásváltás kivitelezéséhez.
 
   Ilyen módon később még az ellenvágtát is lehet gyakorolni, erre egy példa haladóknak: jobb kézen haladunk lépésben –> beugratjuk a lovat jobbvágtába (helyes láb) -> felvesszük lépésbe -> beugratjuk balvágtába (hamis láb) -> felvesszük lépésbe -> beugratjuk jobbvágtába (helyes láb). Persze ezt az összetett feladatot csak finom és gyorsan reagáló lóval lehet megcsinálni, de kitűzhetjük célul.
 
   Egyéb jármódváltásokat sokféleképpen lehet még lovagolni, a fent említettek csak példák, de meg lehet csinálni azt is, hogy egy átlóváltás közben jármódot váltunk, hogy csak egyet említsek a sok lehetőség közül.
 
Egészítsük ki a felvételeket mással is
   Három érdekes feladatot írok le, amit érdemes gyakorolgatni még: eleje körüli fordulat, hátraléptetés és hátulja körüli fordulat.
   Az eleje körüli fordulat elengedtető gyakorlat, ilyenkor lovunkat a mellső lábai körül elfordítjuk. Gyakoroljuk a pálya kerítése mellett! Segítségek röviden: ellenállítás > külső csizma heveder mögött > belső hevedernél > heveder mögötti csizma ellépteti a ló farát. Fordítsuk meg 180°-ban a lovat, hogy a másik kézre kerüljünk.
   A hátraléptetést sokszor a munka közbeni büntetésként alkalmazzuk, de kifejezett feladatként is lovagolhatjuk. Szabályok: sose húzzuk túlzottan a ló száját és ne léptessük hátra sokat. Segítségei: szabályosan megállított ló > előrehajtó csizmasegítség (lehet a heveder mögött a csizma) és közben ellentartás a szárral.
   A hátulja körüli fordulat összeszedő feladat, melyet röviden hátra arcnak is szoktunk hívni. Ezt is a pályakerítésnél próbálgassuk. Segítségek: belső csizma a hevederen szépen lassan körbelépteti a lovat a hátsó lábai körül (kissé ellép persze) míg a külső csizma támogat.
 
   Az ebben a cikkben leírtak csak egy része a ló helyes kiképzésének, de nagyon fontosak! Gyakorolgassuk őket és ne vegye el a kedvünket, ha néha egy-egy feladatsor nem úgy sikerül, mint terveztük.
 
Írta: Dorina
Képek forrásai:
- mindbodysmile.com
- towerfarm.org
- horseandhoundschool.co.uk
- aspire-equestrian.com
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.