Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


5. oldal (2011/2)

::Idomítás::

Az idomító edzések felépítése - II. rész

   Az első cikkünkben már leírtuk, hogyan kezdjünk neki az idomító edzéseknek, miként melegítsünk be. Beszéltünk az ú.n. blokkokról is, melyekből ugyebár 6 van, ezek 10 percesek kb., így jön ki a nagyjából egy órás edzésidő. Emlékeztetőül újra leírjuk a blokkokat részletesen:lowara-20devon-202008-20trot.jpg

  • 1.blokk: 10 perc lépés hosszú száron
  • 2. blokk: ügetésben bemelegítő, elengedtető gyakorlatok
  • lépés hosszú száron
  • 3.blokk: ügetésben a tudásszintnek megfelelő gyakorlatok, feladatok
  • lépés hosszú száron
  • 4. blokk: vágtamunka, vágtás átmenetek, gyakorlatok vágtában
  • lépés hosszú száron
  • 5. blokk: ügetőmunka a tudásszintnek megfelelően, feladatok
  • 6. blokk: hosszú száron lesétáltatás
 
   Ebben a hónapban a 3. és 4. blokkokkal, vagyis a fő résszel foglalkozunk. Mire ehhez a blokkhoz elérünk, már szépen bemelegítettük a lovat: 10 percet léptettük, 10 percet ügettünk, ezalatt egyszerűbb lovardai alakzatokat, felvételeket lovagoltunk, így elvileg a ló elengedett, átengedő és fel van készülve a nehezebb feladatokra és a vágtamunkára.
 
Bonyolultabb feladatok ügetésben (3. blokk)
   amanda_site.jpgEz és a negyedik blokk a legalkalmasabb része az edzésnek, hogy gyakoroljuk a nehezebb feladatokat és újakat tanítsunk. A 3. blokkban még nem vágtázunk, ügetésben és lépésben végezzük a gyakorlatokat.
   Hogy ezek mik legyenek az határozza meg, hogy mit tud a lovunk. Pár példa: combra való engedés lépésben és ügetésben, bonyolultabb lovardai alakzatok, felvételek hátraléptetéssel, eleje- és hátulja körüli fordulatokkal kombinálva vagy farat be és vállat be feladatok, esetleg oldaljárások és ehhez hasonlók.
   Az edzésnek ebben a részében a ló még úgymond nyitott az új és számára nehéz feladatok végrehajtására, a vágtamunka utáni részben (5. blokk) már agyilag elfárad. Természetesen vannak olyan feladatok, amiket vágta után érdemesebb végezni. Azt is érdemes megjegyezni, hogy nem igazán javasolt a lónak egy nap több teljesen új feladatot tanítani, sokkal jobb, ha egyre koncentrálunk csak.
 
flossie-20canter-202008.jpgA vágtamunka (4. blokk)
   15-20 perces ügetésben való munka után áttérhetünk a vágtamunkára. Ahogy a nevében is írva van, a vágtamunka nem csak körbe-körbe vágtázást jelent, feladatokkal sűrített vágtát is tartalmazó munkarész.
   Először is vágtassunk kb. egy kört mindkét kézre (nem kikönnyítve, beleülve). A vágta tempója munkavágta legyen, vagyis ne rohanjon lovunk. Sokan több kört is vágtatnak felvétel nélkül, de ez az ilyen idomító edzéseken nem megfelelő, nincs szükség bepörgetni a lovat.
   Miután megvagyunk a bemelegítő vágtával jöhetnek a feladatok. Hasonlóanloawara-20march-202008-20canter.jpg az előző blokkokhoz, itt is attól függenek a feladatok, hogy mit tud a ló. Érdemes nagyköröket lovagolni vágtában, felvételeket lovagolni (ügetés – vágta – ügetés vagy haladóbbaknak lépés – vágta – lépés) gyakorolni az ugrásváltást átlón, féllovardában vagy középbőlben. Ha lovunk nem tud jelzésre lábat váltani, akkor először az egyszerű ugrásváltást alkalmazzuk (pl. átlóváltás: bevágtatunk X környékén felvétel lépésbe majd beugratás a másik lábra lépésből vágtába). Lehet gyakorolni combra engedést vágtából, fokozni a vágtairamot aztán rövidíteni vagy akár az ellenvágtát is kipróbálhatjuk.
  Tehát ilyesmi feladatokat gyakoroljunk. Természetesen nem kell egy nap mindet. A blokk végén váltsunk lépésre és sétáljunk kicsit hosszú száron.
 
p-2.jpgÜgetőmunka, levezetés esetleg még néhány feladat (5. blokk)
   A vágta után nem ér véget az edzés, ügetésben még folytatjuk a munkát, ami bár ugyanolyan komoly, mint az eddigiek, de levezető jellegű.
   Ebben a blokkban érdemes járóiskolázni vagy cavalettizni, vágta után jobban megy a lónak. Ezen kívül felvételeket is tehetünk az edzés végére, illetve azok a feladatok közül, melyeket már írtam a 2. blokkban szemezgethetünk. Továbbá alkalmas az utolsó blokk kengyel nélküli munkára is, bármennyire nem szívesen vesszük ki a lábunkat a kengyelből.
   A blokk végén lépésbe vesszük fel lovunkat és kb. 10 percet léptetjük mielőtt leszállunk.
 
 
   Nos, a 6 blokkra osztott idomító edzés nagyjából így néz ki. Elsőre próbáljátok ki az általunk leírt formát, aztán ha már belejöttök úgy is kicsit változtattok a feladatokon. Az edzések során ne felejtsétek el megdicsérni a lovat minden jó feladatot követően, és ha fegyelmezni kell, ne pálcával üssétek, hanem léptessétek hátra, hiszen ez a ló számára az igazi büntetés (révén, hogy menekülő állat megalázó és büntetés számára hátrálni). Persze a ló képes különbséget tenni a büntetésből adódó hátraléptetés és a hátraléptetés, mint munka közben kért feladat között.

horse-riding-safety_s600x600.jpg


   A két cikk a legjobb tudásunk alapján készült, nyilván vannak másmilyen formák is, nekünk ez vált be, az évek során így alakítottuk edzéseinket. Jó lovaglást és lóképzést mindenkinek!
 
Írta: Elló és Dorina
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.