Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


6. oldal (2011/2)

::Lóvásárlás A-Z-ig::

hk_20080207_dreamers.jpgA leendő lovam kiválasztása

   Januárban nagy vonalakban leírtuk, hogy mennyibe is kerül majd lovunk eltartása, a felszerelések megvásárlása. Ebben a cikkben pedig tippeket és segítséget adunk, hogyan találd meg a számodra ideális lovat. Olvasd végig részletesen, mert sok fontos dolgot említünk!

Kor, nem, alkalmasság
   Elsőként azt kell eldönteni, hogy milyen lovat szeretnél. Ha még nincs sok tapasztalatod a lovaglásban (pl. heti 1-2x jársz, alap dolgokat már tudsz, ismered nagyjából az ügetést és vágtát), akkor egy idősebb és tapasztalt hobbilóra van szükséget. Vele meg tudsz tanulni jól lovagolni, megismerkedhetsz az ugratás alapjaival és a tereplovaglással.

Tapasztalt hobbiló: kor: 9 - 15 év körüli | nem: kanca vagy herélt | alklmasság: hobbi

   Ha úgy érzed, hogy több tapasztalattal rendelkezel (pl. sok lovas tapasztalatod van, tudsz néhány dolgot a díjlovaglásról és ugrattál is már), akkor választhatsz egy fiatalabb lovat, ami később akkár versenyekre is jó lehet.

Fiatal hobbiló: kor: 4 - 9 év körüli | nem: kanca vagy herélt | alkalmasság: hobbi, esetleg később verseny

   Lehet, hogy te már kifejezetten versenyre (díjlovaglás / díjugratás / military) keresel lovat. Ilyen esetben gyakori, hogy már nem az első lovat veszed, vagy esetleg annyi tapasztalattal rendelkezelel, hogy biztos vagy benne, hogy elbírsz egy hevesebb természetű lóval is.

Sport célú ló: kor: 5 - 10 év körüli | nem: kanca, kerélt, mén | alkalmasság: főként verseny

   Fontos tudnod, hogy nyers lovat vagy csikót csak akkor szabad venni, ha képes vagy megtanítani minden alap dologra illetve belovagolni, vagy van az ismeretségi körödben olyan ember, aki segít ebben. pl. belovagolja neked és kiképzi az alapokra.
   Azt is tudnod kell, hogy a csődörökkel általában nehezebb bánni, főként olyan helyen ahol sok a kanca. Ha csak nem verseny vagy tenyész célra vásárolsz lovat, én semmilépp sem ajánlanám. A kancák általában barátságos, kedves lovak, sárlási időszakban esetleg előfordulhat velük kisebb probléma, de egyébként semmi gond nincs velük. A herélt lovakat mondják a legkiegyensúlyozottabbnak, de azt nem szabad elfelejteni, hogy sokszor kicsit akaratosabbak, mint egy kanca.

kleio-20sale-20pic.jpgHol vegyek lovat?
   Eladó lovat találhatsz apróhirdetésekben pl. interneten vagy újságokban, vagy vehetsz ismerős révén is. Míg a hírdetésekben gyakori a túlzás, a hibák elhallgatása, az ismerős révén vett ló általában olyan, mint amilyennek mondják.
   Persze találhatsz nagyon is jó lovat apróhirdetésekben, csak tudnod kell értelmezni a hirdetések szövegét, jól kell kérdezni telefonon és alaposan meg kell nézni és ki kell próbálni a lovat, mikor elmész megnézni. A kipróbáláskor jó ha viszel magaddal egy tapasztalt lovast pl. az edződet.

Hirdetések értelmezése:
(1) fogadd a hirdetéseket fenntartással! Ne legyél túl hiszékeny, de nem is kell azt feltételezned rögtön, hogy át akarnak verni.
(2) olyan hirdetéseket nézz főleg, ami mellé van kép csatolva, előny ha több is. Jó, ha van kép a lóról felállítva, egész alakosan (meg tudod figyelni a kiállást, a lábakat, a nyakát, a hátát) és mozgásban, akár lovas alatt.
(3) olvasd végig az adatokat. Jegyezd meg, hogy nincs rossz szokásoktól mentes ló, minden lónak van valami hibája. Amilyen lovat ne vegyél: erősen karórágó és levegőnyelő, sánta, időszakosan sánta vagy gyenge lábú, hosszú és gyenge csüdizületű, beesett hátú stb.
(4) ajánlatos besütött és papírral rendelkező lovat vásárolni. Ma már minden lónak kötelező a lóútlevél (kiváltási ár 6500,-Ft), de sok-sok lónak nincsen. Származási lappal sok ló rendelkezik, ez főleg akkor jó, ha tenyésztésre akarjuk használni a lovat. Én azt ajánlom, hogy olyan lovakat keressetek főleg, amelyek rendelkeznek lóútlevéllel. Ha mégis olyat veszel, melynek nincs, de be van sütve, akkor ki tudod kérni neki később. Versenyezni csak besütött és lóútlevéllel rendelkező állattal lehet.
(5) ha azt olvasod, hogy valamilyen szakágban eredményesen versenyzik, nézz utána. Díjugratásnál itt tudsz: www.dijugratas.hu bal oldalon katt az eredményekre > új ablak megjelent > bal oldalon a lovak menürészben katt az eredmények menüpontra > megjelenő sávba írd be a ló teljes nevét és nyomj entert (ha több lovat ad ki keresd meg szín, nem és egyesület alapján aztán katt a ló nevére és már nézheted is az eredményeket évekre visszamenőleg. Díjlovaglásnál: www.nevezesdijlovas.hu ugyanolyan módon, mint a díjugratásnál. Lovastusa (military): www.kolcsey.hu szintén ugyanúgy. Magyar Póni Klub Szövetség versenyeinél: www.nevezes.poniklub.hu megint csak ugyanolyan módon.
(6) ha találtál pár szimpatikus lovat, mutasd meg egy tapasztalt lovasnak (barát, ismerős) és válogassatok ki párat, melyeket fel szeretnétek hívni.

A telefonálás:
   Nem kell sok percen át beszélni. Kérdezd meg megvan-e még a ló, miért akarják eladni, milyen tudással rendelkezik, vannak-e láb és egyéb hibái és még egy-két dolgot kérdezz meg, ami érdekel, de ne túl részletesen. Még ne beszélj meg konkrét találkozót, egyenlőre csak érdeklődj.
   Ha már mindegyik kiszemelt ló tulajdonosával beszéltél, lépj tovább. Gondold végig ki volt a legszimpatikusabb, segítőkészebb és melyik lovak érdekelnek mélyebben. Ezeket hívd fel később újra és beszélj meg velük konkrétumokat. A fontosabb dolgokra kérdezz rá megint, mond meg, hogy meg akarod nézni és ki akarod próbálni a lovat, beszéljétek meg hol és mikor találkoztok.

Lónézőben:emma-crop.jpg
   Vigyél magaddal mindenképpen egy hozzáértő lovast, aki segít neked eldönteni, hogy tényleg jó-e a ló. Amire még szükséged lesz, az a lovas felszerelésed (nadrág, cipő+chaps / csizma, kobak, pálca) és egy kis jutalomfalat / répa, alma a lónak.
   Érdemes korábban érkezni egy kicsit, mint ígértétek. Egyáltalán nem baj, ha fél órával előbb beállítotok, legfeljebb vártok egy kicsit. Ezt azért ajánlom, mert így nem tud az eladó "csalni" (pl. a karámban nehezen megfogható lovat előre beviszi / a gyors és menős lovat futószáron lefárasztja stb.). Tehát megérkeztetek, megláttad a lovat. A következő dolgokra figyeljetek nagyon:
(1) az állat egészségesnek tűnek-e (csillogó szőr, nyugodt szemek, érdeklődés)
(2) hogyan fogadja az emberek közeledését, elfogadja-e a jutalomfalatot, amit kínáltál neki és hogy veszi azt el (szépen vagy majdnem az ujjadat is leharapja)
(4) rendesen lehet-e vezetni a lovat, rángatja a gazdáját vagy nem-e túl lassú
(5) mit szól a pucoláshoz, a lábait adja-e rendesen, nyergelést és kantározást hogy viseli
(6) mit csinál mikor felülnek rá. Ellép, alig áll meg, vagy nyugodt marad
(7) a nyereg alatt hogyan dolgozik? A neked elmondottak alapján teszi a dolgát vagy egyáltalán nem olyan

   Főleg ezekre kell odafigyelni a leginkább. A lónézés egyébként valahogy így történjék: vizsgáljátok meg a lovat tetőtől talpig, a lábaira különösen ügyelve. Ezután nézzétek meg nyereg alatt (előszőr lehet, hogy a gazdája ül fel, de előfordul, hogy mehetsz elsőnek rögtön te). Miután végeztél a lovaglással még kérdezgess meg mindent, amit tudni akarsz. Esetleg ha azt írják, hogy jól ugrik, ugrassátok meg szabadon vagy nyereg alatt.
   Ha mindennel megvagytok búcsúzzatok el és mondjátok meg, hogy majd jelentkeztek. Amit nem szabad: a gazdája előtt agyondicsérni a lovat (ha tudja, hogy nagyon tetszik, nem fogtok tudni alkudni, mert tisztában lesz vele, hogy mindenképp megveszitek), elég annyit mondani, hogy nem rossz. Gyakran azt fogja mondani búcsúzóul a tuladonos, hogy ha kell, gyorsan szóljatok, mert sok a jelentkező. Ez nem feltétlen így van, nem kell elhinni.

Döntés:
   Megnéztetek pár lovat, most már kb. megszületett a döntés, hogy melyik ló kell neked. A választott ló gazdáját hívjátok fel és mondjátok meg, hogy érdekelne a ló, szeretnétek kimenni és megbeszélni a konkrétumok, illetve legyen szíves kihozni a ló papírjait, mert arra is kínáncsiak vagytok.
   Ezután nézzétek meg újra a lovat, ellenőrizzétek a papírjait (stimmel-e a sütészi szám, hogy áll a ló az oltásokkal) és beszéljétek meg mikor és hogy lesz átszállítva a ló. Az árából próbáljatok meg lealkudni, ehhez persze kell egy kis tapsztalat is. Mikor megkötöttétek az üzletet ne felejtsetek el kitölteni adás-vételi szerződést!!! (itt letölthető: http://www.orszagoslovasar.hu/Adas-vetel.doc)

Másféle megoldások
   Ahogy fent már írtam, ismerőstől is vehettek lovat. Ez esetben hasonlóképpen járjatok el. Másféle megoldás még, ha bérelsz lovat, kipróbálod egy-két hónapon át, aztán később veszitek meg.

Nagy vonalakban ennyi lenne a dolog, úgy gondolom magát a ló kiválasztását tovább nem kell forszírozni, mert egyébként is lesz segítséged a lóvásárlásnál, aki ugyanezeket még részletesebben elmondja.

Írta: Dorina és Elló

Képek forrásai:
- www.
- www.equestrian.com
- www.ponyads.co.uk
whitewindsfarm.net

<<< előző

tovább >>>

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.