Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


7. oldal (2011/2)

::Fotók és grafikák::

Fotószerkesztés: Bonyolultabb szerkesztési technikák

   Már megtanulhattuk, hogyan javítsunk nem egészen sikerült lovas fotóinkon, most pedig ismerjünk meg néhány bonyolultabb fotószerkesztési módszert, melyekkel varázslatosan széppé tehetjük képeinket. A képek szerkesztéséhez a Photo Filtre és Photo Scape nevü grafikus programokra lesz szükség, melyeket letöthettek az előző lapszám ezen rovatából.

090709172232.jpgProfi hatások homályosítással

   A mintaképet többféle szűrő segítségével készítettem el ilyen különlegesre, próbáld ki Te is! Szükséges program: Photo Scape. Hamar ekészíthető és nagyon különleges.

 

 

 

1.fsz7.jpg

Nyissuk meg a szerkesztőprogramot (Photo Scape), majd a szerkeszteni kívánt képet. Elsőként a főoldal fülön katt a Szűrőre, majd ott a Terület fókuszon kívül menüpontra. Most fogjuk elhomályosítani a hátteret.

2.fsz6.jpg

A megjelenő ablakban be kell állítani az elhomályosítás mértékét (minél nagyobb, anál nagyobb lesz a kontraszt élés és életlen terület között), az élesen hagyott terület méretét (értelemszerűen beállítjuk amekkora kell) és a perem élt (50-60%-os általáb szép eredményt hoz). Ha ezek megvannak, OKézunk.

3.fsz5.jpg

 

Ha ezzel megvagyunk folytatjuk a szerkesztést. Ismét a Szűrőre kattintunk, ott pedig a Film effekt menüpont Film Effekt almenüpontjára. Most fogunk mélyebb hatást hozzáadni képünkhöz.

4.fsz4.jpg

Amint az előbb leírt menüpontra ráklikkeltünk egy pici ablak jelenik meg. Itt különféle filmes effektek vannak. Példámban a CrossProcess - közepes effektet választottam, de lehet kísérletezni. Ha megvan a kívánt effekt Okézzunk!

5.fsz3.jpg

Már csak egy kis plusz hatás hiányzik! Ismételten a Szűrőre kattintsunk majd a Tükröződésre. Most egy pici tüktöződést fogunk a kép alá tenni, ami fokozza a látványt.

6.fsz2.jpg

 

A megjelenő ablakban be kell állítani a tükröződés méretét, mértékét és a perspektívát, majd választani kell egy tetszőleges színt, ami a tükröződés színe. A példaképen én egy homokszínűárnyalatot választottam, mert illik a kép homokos aljához. Ha kész OKézunk.

7.fsz1.jpg

Már csak egy szép keret hiányzik! A főoldal fülön a Fotó + Keret gombra kattintva számos keret közül lehet választani. A példában én a Black Line 8-ast választottam. Ha ezzl megvagyunk mentjük a képet és már készen is van.

Színváltó mozgógépek

  (Példaképet itt láthatjátok: http://webszerk.gportal.hu/portal/webszerk/image/gallery/1297187899_81.gif )

Voltaképpen két technikát teszünk egybe. Egyrészt: megtanuljuk a képet átszínezni, másrészt: elmagyarázom, hogy hogyan lehet animációt készíteni (gif). Két program kell hozzá. A PhotoFiltre és a Photo Scape. A színváltó mozgóképektől egészen hangulatos képet / reklámot lehet létrehozni.

1.fsz11.jpg

Megnyitjuk a Photo Filtre-t, majd megnyitjuk benne a kiválasztott képet. A képen látható Grayscale feliratú ikonra kattintunk.- Ekkor a képből fekete-fehér lesz. Mentjük az új képet új néven.

2.fsz10.jpg

Ismét megnyitjuk az eredeti képet. Most a képen jelzett Old photography ikonra kattintunk: a képet antikoltuk. Ezt is elmentjük új néven.

3.fsz9.jpg

Most figyelj oda nagyon! Az én példánban úgy néz ki a mozgókép, hogy a következő színek váltják egymást: színes (eredet), fekete-fehér, antikolt, piros, lila, kékes. A két első szín illetve az eredeti már megvan. Most a pirosra, lilára és kékesre színezett fotókat kell elkészíteni. Nyisd meg az eredeti képet, majd menj rá a képen is jelzett Hue Variation ikonra! Megjelent egy színpalettás ablak. Válaszd ki a piros színt (katt a színre), majd OK-ézz, ezután mentsd a képet új néven. A következő képeket ugyanúgy csináld: megnyitod az eredetit, rámész a színes ikonra, kiválasztod a színt, OK és mentés új néven.

4.fsz8.jpg

Az animáció (vagyis a mozgás) elkészítéséhez a Photo Scape-re lesz szükségünk. Nyissuk meg, majd a fenti fülek közül a Gif animációt válasszuk. Most az lesz a feladat, hogy sorban behúzzuk az elkészített képeket az üres térbe. A sorrend:

1 - eredeti kép
2 - fekete-fehér kép
3 - antikolt kép
4 - piros kép
5 - lila kép
6 - kék kép

Amikor behúztuk az összes képet már láthatjuk, hogy váltakoznak is. Egy-két beállítás azért még szükséges! Az Idő beállítás gombra kattintva megadjuk a váltakozás gyorsaságát (kb. 0.50 jó lesz), az Arány beállítása résznél a képet felére csökkentjük (50% - méret nagysága végett). Ha ez megvan mentjük a képet az alapértelmezett GIF formátumba.

Remélem, érthető volt a két leírás, most ennyi :) Legközelebb újabb ötleteket hozok. Ha volt sikerélményeketek szívesen megnézem, tegyetek be egy linket ide alulra hozzászólásként. :D

Írta: Dorina

Képek forrásai:
sajátok (C)

<<< előző

tovább >>>

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Re:

(Dorina /szerk/, 2011.02.12 10:28)

Szia!
Először is az lenne a kérdésem, hogy egyáltalán nem nyitja-e meg őket a gép vagy pedig eddig megnyitotta és most nem hajlandó?

Tipp: próbáld meg letörölni mindkettőt ha sehogy sem működnek és újból feltelepíteni. Nekem eddig nem volt bajom a programokkal, végig működtek ugyhogy nem tudom mi lehet a baj, talán valami történt a telepítésnél vagy a letöltésnél, érdemes lenni újra megpróbálni letölteni és feltelepíteni.

D o r i n a

dri@mailbox.hu

(ninom, 2011.02.11 20:39)

Sziasztok!
Nekem nem akarja megnyitni a már letöltött két programot a gép. Most mit csináljak?

Elöre is köszi!!!!!!!

Dóri