Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


9. oldal (2011/3)

::Hobbilovasok::
Új rovat!

imagescagobmol.jpgTanítsuk lovunkat trükkökre!

Kérésetekre létrehoztunk egy egészen új rovatot, melyben sok olyan érdekességgel készülünk, ami főként hobbilovasoknak szól, vagyis azon lelkes lovasoknak, akik a lovaglást, mint sportot a szabadidő kellemes eltöltése végett választották, versenyzési ambícióik nincsenek, de szívesen lovagolnak terepen, túráznak vagy tanítgatják lovukat különféle dolgokra. Most egy  trükk megtanításának módját írjuk le, hiszen ítátok, érdekelnek titeket az efféle dolgok.

horse-trick-question.jpgKöszönés
   Ezt a trükkök egy ismerősöm tanította meg a lovának. Annyiból áll a dolog, hogy ha jelzést ad a lovas a pálcájával, akkor a ló felemelgeti a mellső lábát, ahol a jelzést adta neki lovasa. Ezt egészen addig csinálja, míg ott a pálca, utána abbahagyja.
   Szükséges felszerelések: egy normál méretű vagy hosszabb (idomító) pálca.
   Tanítás menete:
|1| kezdjük a tanítást földről. Vigyük lovunkat egy nyugodt helyre, pályára felkantározva, nyereg nélkül, vezetőszárral. Legyen nálunk lovaglópálcánk. Álljunk lovunk egyik mellső lába mellé, kicsit ütögessük meg a térd-comb környékén a lábat, majd vegyük fel a ló lábait. Esetleg alkazmazhatunk eközben vezényszót is, pl. Kér! Emel! stb. Ez az első lépés, ezt gyakorolgassuk néhányszor, de csak ennél a lábnál, aztán fejezzük is be a gyakorlást, mára elég lesz.
|2| Miután már pár napig gyakoroltuk az első lépéseket, valószínű, hogy lovunk kezdi megérteni az összefüggéseket: "Ha megüütögetik a lábam, fel kell emelni". Következő lépésként újra a pályára visszük a lovat felkanározva, vezetőszárral és újra eljátszuk az első lépéseket kb. 2-3x. Ezt követően újra megütögetjük a térd-comb környékét, újra megadjuk a vezényszót (Emel!), de nem fogjuk meg a ló lábát, várunk, vajon emeli-e már magától. Egy okosabb, gyorsabban tanuló ló igen. Ilyenkor jól megdicsérjük, még egyetlenegyszer elpróbáljuk a dolgot aztán elég mára. Viszont, ha nem csinált a jelzésre semmit se a ló, kicsit vissza kell lépni. Még 3-4x meg kell ismételni az első lépéseket és csak utána szabad újra megpróbálni csak ütögetni és szóval kérni. Lehet, hogy ezek után se megy, ha ez a helyzet márta elég és majd holnap próbálkozunk.9826085_9c53974afe218b29f6fa76ded4a91632_s.jpg
|3| Most már megy a 2-esben leírtak szerint a lábemelgetés. Amikor már jó ideje hibátlanul megcsinálja a feladatot lovunk, továbbléphetünk, hiszen már megtanulta. A harmadik lépésben már lóról próbáljuk meg ezt a köszönést. Nyergeljük és kantározzuk fel a lovat, lovagoljunk kicsit, aztán később álljunk meg a pályán, fogjuk a pálcát és ütögessük meg a mellső lábat (könyök környékén), amelyikkel gyakoroltuk a lábemelést. Közben használhatunk hangsegítséget. Sok ló erre már rögtön szépen megemeli a lábát. Dicsérjük meg, gyakoroljuk még egyszer aztán elég elsőnek. Ha semmit sem csinál a ló a jelzésre, hívjunk egy segítőt, aki földről megcsináltatja a lóval a feladatot, majd próbáljuk meg lóról magunk is. Elméletileg a lovak többsége érteni fogja, hogy most mit kértünk tőle és megcsinálja a köszönést.

Ez egy egyszerű és látványos kis feladat, érdemes kipróbálni, később egészen fölfejleszthető. :-)

Írta: Dodo és Dorina

Képek forrásai:
- indafoto.hu
- paci.hu
- horsetricks101.com

<<< előző

tovább >>>

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

alexandra.cuccok@citromail.hu

(Szandra, 2011.05.12 19:40)

Igen szoktam :)
Azóta azt tanítottam neki, hogy ha a hátsó csüdjét megütögetem pálcával akkor dobbant eggyet. Ezt sem volt nehéz betanítani mert érzékeny a pálcára.

RE

(Dorina /szerki/, 2011.04.27 18:56)

XD Szia Szandó! És mostanában szoktad vele csinálni? Vagy tanítottál neki valami újabb trükköt?

alexandra.cuccok@citromail.hu

(Szandra (Leilás), 2011.04.20 21:29)

Azthiszem lenne egy tippem, hogy ki lehettet az az ismerősöd.;)
Amúgy tényleg nem nehéz betanítani, nekem is pár nap alatt sikerült.:)
Répával vagy almával lényegesen könnyebb betanítani, egyszerű és látványos trükk.

Re:

(szerk: Dorina, 2011.03.19 11:20)

Szia Zsófi! Nagyon szívesen, sok sikert a tanításhoz, remélem sikerül. Mjad mesélj!

zsofi9625@gmail.com

(Zsófi, 2011.03.17 20:34)

jó lett, köszönöm!
ki fogom próbálni :)